Dažnai užduodami klausimai

Brakonieriavimas ar akvakultūra
Deja, vis dar paplitęs stereotipas, kad tik „laukiniai“ ikrai yra tikri, sveiki ir skanūs. Ikrai iš akvakultūros yra tik panašūs į juoduosius ikrus. O tai, beje, yra visiška netiesa.

Nepaisant moratoriumo, brakonieriavimo apimtis ir neteisėta juodųjų ikrų rinka yra daug kartų didesnė už legalios gamybos lygį.

Eršketinių veislės yra dugninės žuvys, kurios maistą renka pačiame dugne, kur kaupiasi kenksmingos medžiagos, pramoninės atliekos ir toksinai. Todėl „laukiniai“ ikrai dabar pagal ekologiškumo kriterijus nėra saugiausias produktas. Be vandens būklės ir maisto kokybės, taip pat reikėtų atsižvelgti į ikrų, gautų iš laukinių žuvų, surinkimo būdą. Kiekvieną kartą brakonierius, eidamas prie upės, rizikuoja būti pastebėtas inspektorių. Todėl įrengti tinklai tikrinami kas kelias dienas. Prieš randant eršketą ir paimant iš jo ikrus, jis gali savaitę gulėti uždusęs tinkluose. Puvimo proceso skilimo produktai prasiskverbia ir į žuvies mėsą, ir į ikrus. Tai turi įtakos ikrų kokybei. Norėdami užmaskuoti kvapus ir užtikrinti tolesnį produktų saugumą ilgai gabenant, brakonieriai prideda stiprių draudžiamų konservantų, dažnai pakartotinai užšaldo ikrus.

Neteisėtai gauti juodieji ikrai paprastai supakuojami amatininkiškai, nesilaikant elementarių sanitarinių ir epidemiologinių sąlygų, naudojant draudžiamus pavojingus maisto konservantus. Po to prekiautojai ir platintojai juos išsiunčia į didelius Rusijos, NVS šalių ir Baltijos šalių miestus. Ikrai gali keliauti lagaminuose ir krepšiuose, kaip paprasto keleivio bagažas, stikliniuose induose ar tiesiog plastikiniuose maišeliuose.

Teisingas sprendimas būtų pasirinkti legalius juoduosius ikrus, pagamintus eršketų ūkiuose. Norime išsklaidyti labiausiai paplitusį mitą apie jų „nenatūralumą“. Laikant eršketus kuo artimesnėmis natūralioms sąlygomis ir laikantis tinkamos mitybos raciono, tokių eršketų ikrų ir laukinių eršketų ikrų biocheminė sudėtis bus visiškai identiška. Ikrų gamybos technologijos šiandien leidžia ikrus išgauti per optimalų ikrų brandos etapą, tad nesurenkama nesubrendusių, perbrendusių ar nekokybiškų ikrų.

Pirkdami juoduosius eršketų ikrus, užaugintus akvakultūros ūkiuose, jūs padėsite išsaugoti eršketinių rūšių populiaciją laukinėje gamtoje, ji yra ties išnykimo riba.

Visų rūšių „Lemberg Kaviar“ eršketų ikrai turi Europos CITES sertifikatą (Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija). Papildomoje etiketėje su CITES numeriu pateikiama informacija apie laimikio tiekėją, laiką ir vietą. Be to, CITES ženklas suteikia garantiją didmeniniams pirkėjams ir vartotojams, kad eršketai, iš kurių gaminami ikrai, yra sugauti teisėtai.
Iš kur gabenami juodieji „Lemberg“ ikrai?
Eršketiniai ikrai

Uždraudus eršketinių žuvų žūklę gamtiniuose vandens telkiniuose, „Lemberg“ firmos juodieji ikrai tiekiami daugiausia iš Europos valstybių eršketinių fermų. Akvakultūrinėje aplinkoje augintų eršketinių žuvų ikrai savo savybėmis nesiskiria nuo neliečiamos gamtos šaltiniuose paimtų mėginių. Akvakultūriniuose telkiniuose daugiausia auginamos Sibirinė (Acipenser Baerii) ir Rusiškoji (Acipenser gueldenstaedtii) eršketų rūšys. Vienintelė žūklei leista eršketinių rūšis yra Amerikietiškasis eršketas (Polyodon Spathula). Amerikietiškojo eršketo ikrai yra tiekiami iš pramoninių Misisipės upės regionų, JAV.
Ar tikrinamas mūsų produkcijos radiacinis lygis?
Įvykus avarijai Japonijos Fukušimos atominėje jėgainėje, 2011 m. kovo 23 d. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) sukūrė dokumentą „Maisto saugos klausimai“, kuriame pateikiamos šios išvados: „(...) Jūros produktai iš Ramiojo vandenyno JAV šiaurinių vandenų yra saugūs mitybai. Patikrinti, ar kenksmingos medžiagos atmosferoje daro įtaką žuvies produktams, atliekamos nuolatinės jūros produktų ir žuvies gamybos bazių analizės. (...)“

Išsami informacija:
www.fda.gov
Kodėl ant dėžutės su lašišų ikrais yra nurodyta saugojimo trukmė, tačiau jūs rekomenduojate nekaupti ikrų atsargų ir vartoti juos iš karto įsigijus?
„Lemberg“ firmos ikrai yra šviežias produktas, kuriam netaikytas joks papildomas terminis apdorojimas, išskyrus gaminius, deklaruojamus kaip pasterizuoti. Į ikrų produkciją dedamas minimalus konservantų (E200 arba E285) kiekis, reikalingas stabilizuoti ir prailginti ikrų saugojimo laiką.

Ant pakuotės nurodyta ikrų saugojimo trukmė galios tik nuolat laikant ikrus ne aukštesnėje nei +6 °С temperatūroje, originalioje gamintojo pakuotėje. Nutrūkus atšaldymo grandinei, pavyzdžiui, transportuojant automobiliu ar saugant šaldytuve daugiau kaip +6 °С temperatūroje, rekomenduojame suvartoti nedelsiant.

DĖMESIO! Jokios pakuotės dalys ar šaldantys elementai netinkami vartoti kaip maistas.
Kaip užtikrinama kokybė?
Optimaliai užtikrinti produkcijos kokybę mūsų įmonėje yra įdiegta produkcijos kontrolės sistema, kurią nuosekliai vykdo aukštos kvalifikacijos veterinarijos specialistai. Visų normų laikymasis pagal maisto saugos sistemos reikalavimus (HAVVP) – būtina mūsų darbo sąlyga. Ilgametė patirtis, rūpestingas apdorojimas ir higienos standartų laikymasis yra išskirtinės mūsų produktų kokybės garantija. Visos eršketinių ikrų produkcijos rūšys yra sertifikuotos pagal Europos CITES (Konvencija dėl tarptautinės prekybos laukinės gamtos faunos ir floros rūšimis, kurioms gresia išnykimas). Papildomoje etiketėje su CITES numeriu yra informacija apie tiekėją, gavybos laiką ir vietą. Be to, CITES ženklinimas suteikia garantiją urminiams pirkėjams ir vartotojams, kad eršketas, iš kurio paimti ikrai, yra sugautas legaliai.
Iš kur tiekiami „Lemberg“ raudonieji ikrai?
Raudonieji ikrai

„Lemberg“ prekės ženklo raudonieji ikrai išgaunami iš įvairių Ramiojo vandenyno lašišinių laukinių rūšių. Ikrų žaliava mūsų gamybai tiekiama tiesiogiai iš geriausių JAV (Aliaskos) ir Kanados gavybos regionų.
Informacija apie bendrovę
Bendrovė SIA „Caviarhouse.lv“ jau 15 metų Baltijos šalių rinkoje atstovauja Vokietijos ikrų namams „Lemberg“. Visus šiuo metus dirbame su visais Latvijos ir Lietuvos prekybos tinklais, tiekiame raudonuosius ir juoduosius ikrus ne tik parduotuvėms, bet ir parduodame juos savo parduotuvėse-biuruose Rygoje bei Daugpilyje. Visa mūsų produkcija gaminama ir pakuojama Vokietijoje.
Kaip yra gabenama „Lemberg“ produkcija?
Ikrų ir žuvies delikatesų gabenimui taikomos griežtos taisyklės, kad produktai kuo ilgiau išliktų švieži. Savo produkciją mes išsiunčiame specialioje putplasčio pakuotėje, pridėję ledo – tai leidžia išlaikyti vėsią temperatūrą transportavimo metu. Šiais būdais mes užtikriname šviežių delikatesų tiekimą, neprarasdami kokybės visais metų laikais, net ir karštais vasaros mėnesiais.
Prekė įdėta į krepšelį